Hideg vízben fürdés

Hideg vízben fürdés korábban számomra is elképzelhetetlen volt. Mit gondolsz, mi a leghidegebb víz, amiben az átlagember is képes akár gyakorlás nélkül megfürdeni? Segítek, hogyan kezdd el.

Jómagam korábban nem szerettem a hűvös vizet, már a 27 fokos úszómedence is túl hideg volt számomra. Ma már az 1 fokos Duna vize sem rettent el a hideg vizes fürdéstől.

Hideg vízben fürdés elkezdésének 3 módszere

Tapasztalataink szerint több út is vezet a sikerhez. Azt válaszd, amelyiket járhatónak gondolod!

1. módszer a hideg vízben fürdés elkezdésére

Wim Hof, a holland „Jégember” arról beszél, hogy kezdd langyos, majd hideg zuhannyal. Először csak pár másodpercre, majd hosszabb időre.

2. módszer

Én lassabb metódust választottam. Nyáron, teljesen ellazulva  egyenletesen lélegezve sétáltam be a 25 fokos vízbe, megállás nélkül. Ahogyan hűlt az idő, jött a tél, az egyre hidegebb Duna vizébe jártam hetente megmártózni.
Ma már az 1 fokos vízben fürdés sem okoz gondot.

3. módszer

Ha van kellő elszántságod, elsőre akár 10-15 fokos vízben is nyugodtan megmártózhatsz. Hidd el, nem a tested az akadály közted és a hideg víz között, hanem a hiedelmeid. Megfelelő óvatossággal lehetsz nyugodtan bátor!

Egy Fagyos Kakas kolléganőnk élete legelső hideg vizes fürdéseit az 1,3 fokos Dunában indította.

Visszaemlékezve: az a kulcs, hogy a lassú, óvatos elmerülés helyett határozott léptekkel kell besétálni a hideg vízbe.

A leghidegebb víz, amiben az átlagember is fürödhet

  • Voltak társaim, akik a januári hidegben, néhány hideg vizes zuhany kipróbálása után simán besétáltak velünk az 1 fokos vízbe, és tetszett nekik.
    Mi meg hónapokon át szoktattuk magunkat az egyre hidegebb vízhez. Így lerombolódott a hosszas felkészülés mítosza is.
  • Van, aki először csak térdig jön be, majd következő alkalommal mindig mélyebbre. Első alkalommal fél perc is elég lehet, aztán ki, hogyan érzi magát, egyre több időt tölthet a hideg vízben.

2 fokos vízben nekem elég három-négy perc, aztán irány a part, egy kis futkározás fürdőnadrágban, hogy gyorsabban visszamelegedjek.

Kis túlzással elmondható, hogy amíg be nem fagy egy tó vagy folyó, az átlagember is nyugodtan fürödhet benne. Kellő körültekintéssel, persze!

Ha motivációra van szükséged, vagy velünk tartanál a hideg vizes fürdések alkalmával, csatlakozz FB csoportunkhoz:

https://www.facebook.com/groups/491555271370249

Szerző: Gyetven Miklós